RON VAN DER NOORT breeder of top class ALLROUND RACING PIGEONS

Dit jaar zal ik weer gaan vliegen, met de jongen, vanaf het erf in Westzaan onder de naam van Evy Bax (Evy = een van de dochters van Aart Bax). Aart zelf gaat met de oude duiven vliegen vanaf zijn eigen adres.

-----------------------------------------------------------------------------------

Verduisteren van jonge (en oude duiven)

Het is bewezen dat zonlicht de rui regelt bij de duif. Als je op nationale vluchten of op andere vluchten hard wil vliegen, is verduisteren een ideaal hulpmiddel om de duiven in goede conditie te houden. Daarom ga ik de jonge duiven verduisteren vanaf half maart. Ik ga de jongen ongeveer 8 tot 9 uren van daglicht voorzien. Afhankelijk van jouw situatie doe je aan het eind van de dag dan de verduisterende gordijnen of luiken dicht. In de ochtend worden deze dan weer geopend. Hierbij moet je aan 8 tot 9 uren daglicht komen. Deze daglichtmethode kan je aanhouden tot 3 weken voor de vluchten waar jij natuurlijk graag op zou willen winnen. Vanaf dan ga ik de jongen zo lang mogelijk daglicht geven. De duiven zullen harder gaan trainen en ze vliegen beter. Je zal ook merken dat ze in deze periode willen gaan paren.

Je wil graag dat jonge duiven goed trainen. Het beste is dat de jonge duiven op de leeftijd van 10 weken ongeveer 30 minuten in een groep vliegen zonder dat ze hierbij te ver van huis trekken. Langzaam maar zeker vliegen ze langer en vergroten zij de vliegafstand zonder daarbij al te lang weg te blijven. Het gebeurt vaak dat jonge duiven te vroeg beginnen weg te trekken en daarbij in één of andere lossing terecht komen met als gevolg dat jij ze meestal kwijt raakt. Jonge duiven die niet of slecht trainen is meestal een gevolg van verkeerde voeding en/of een ziekte. Gezonde duiven zullen meestal vanzelf zin krijgen om te vliegen. Let wel op: duiven die dagelijks 1 tot 2 uur goed trainen hebben aangepaste voeding nodig omdat ze veel energie verbranden.


Nadelen van het verduisteren van jonge duiven

De jonge duiven zullen sneller “volwassen” zijn door het verduisteren. Waarschijnlijk zijn de jongen dan al te oud op fysiek en mentaal niveau wanneer de trainingen beginnen. Hiermee vergroot je de kans op het kwijtraken van je jonge duiven. Het opleren van je duiven moet je dan ook zo snel mogelijk doen met verduisterde jongen.


Tip

Er zijn twee momenten waarop postduiven in een goede vliegconditie komen.
Dat is zes weken na het stoppen met verduisteren, en zes weken na het scheiden van de geslachten. Met andere woorden je kunt zelf beslissen wanneer je wilt gaan toppen. Wordt het vitesse, midfond of fond.
Wil je zo lang mogelijk de rui uit stellen dan kun je i.p.v. zes weken twee weken eerder stoppen met verduisteren. Maar dan wel gelijk bijlichten van 05.00 uur tot 23.00 uur.

Hou er wel rekening mee dat je per onderdeel tegen specialisten speelt en deze je helemaal weg kunnen spelen.
Wanneer het mogelijk is maak dan verschillende ploegjes met een paar weken verschil in het schema zodat je op elke discipline kunt uitblinken.


Gouden tip

Voor de oude duiven is er ook een manier om de rui te vertragen zonder echt te verduisteren. De truc is het hok schemer te houden en dan 24 uur per dag.

Het is een makkelijke methode en je schuift de vorm op tot later in het seizoen, het gooien van de pennen wordt vertraagt en het is een manier om te pieken op de fond vluchten. Deze methode werkt zeker goed met duivinnen.

Wil je met dit systeem slagen is het heel belangrijk om de omgeving van het hok goed in de gaten te houden. Er mag geen licht van een lantaarnpaal, het huis of andere buitenverlichting het hok in schijnen. Denk aan tuinverlichting of het bijlichten van het kweekhok. Wanneer dit toch gebeurd werkt het hele systeem niet meer en in het tweede gedeelte van het vliegseizoen vallen de duiven in de rui wat niet de bedoeling is.


Voorbeeld

Zijn de teletekst vluchten van de NPO belangrijk voor je. Begin dan 14 dagen tevoren met het opheffen van de verduistering en start met het bijlichten van 05.00 tot 23.00 uur.

Speel je de duiven tot en met de natour dan gaat het licht pas na de eerste NPO vlucht aan. Wanneer precies is een beetje afhankelijk gezien de verschillen in datum van dagfond per afdeling.

Wat ook mogelijk is om niet het maximaal aantal licht van 18 uur te gebruiken maar 2 uurtjes te minderen naar 16 uur. Je hebt dan nog twee uur over om tegen het eind van het seizoen (natour) te pieken. Geef die twee uur erbij twee weken voor de natour begint erbij. Met eventueel ook nog een extra lamp en er komen gegarandeerd mooie ketting uitslagen.

Niet iedereen is het hier mee eens maar ik heb van meerdere ervaren top liefhebbers dit mee gekregen! Hou wel het oogvliesje van de duiven in de gaten met het veranderen van verlichting. Alles wat je tegen de natuur in doet vergt extra oplettendheid van de duivenmelker om de gezondheid optimaal te houden.


Jan & (dochter) Leanne van der Pasch

Grubbenvorst te Limburg

Jonge duiven

Nadat de jongen op de hokken goed gewend zijn leren wij ze zo snel mogelijk de mand kennen en worden daarna stapsgewijs oplopend tot ongeveer 35 km veelvuldig getraind. De eerste vier weken krijgen ze volop kweekvoer en daarna wordt overgeschakeld op een lichte mengeling. De gebruikelijke bijproducten worden bij regelmaat verschaft. De verduistering, veertien uur per dag, vangt aan 25 maart en eindigt op 10 juni. Vanaf 10-7 gaat ’s morgens van 5.30 u tot 9.00 u en ’s avonds van 18.00 u tot 22.30 het licht aan.

Conditioneren

Jan: ”Het succesvolle spel met jonge duiven is met name het resultaat van ons beiden. Als ze voor het eerst in de mand gaan dan worden ze door mij op enkele honderden meters van het hok losgelaten. Léanne staat dan klaar om ze zo snel mogelijk binnen te roepen en ze te verwennen. Door dit bij elke training en thuiskomst te herhalen schieten ze bij thuiskomst alle als raketten naar binnen. We lossen net zo lang op dezelfde plek tot ze in een koppel naar huis komen en als een bliksemschicht naar binnen komen. Een kwestie van trainen. Eventuele laatkomers vissen achter het net. De volgende keer zijn ze er wel als de kippen bij.

Verplichte training

“Tot aan de eerste trainingsvlucht krijgen de jongen vrije uitvlucht. We leren ze in stappen meerdere keren op tot ongeveer 35 km. Na de eerste vlucht rijden we drie keer per week met de jongen tot een afstand van 25 km. Ze krijgen dan geen vrije uitvlucht meer. Als de afstanden groter worden, dan rijden we nog twee keer. In alle gevallen kan ik zeggen dat de duiven altijd in een groep eerder thuis zijn dan ik. We verzorgen de duiven samen en hebben alle tijd om dat zorgvuldig te doen. We beleven er beiden veel plezier aan. Dat is ook de voorwaarde om het zo te kunnen doen en het vol te houden. Bij slecht weer o.a. regen worden de duiven binnen gehouden.


_____________________________________________________________

Oud Nieuws

22-2-2019

De 1e ronde is bij mij nu afgespeend.

Ook de jongen uit de koppels die wat later met elkaar zijn aangelopen.

Liefhebbers die van mij jongen zouden krijgen?

Krijgen deze dus vanaf de 2e ronde.

De eieren van de 2e ronde liggen er nu al weer een poosje.

Het zal niet lang duren voordat deze gaan uit komen.

Natuurlijk, het mooiste zou zijn jongen van de zelfde leeftijd.

Maar? Iedereen wist toch dat ik een winterkweek zou gaan houden!!!

En dat deze 1e ronde voor mij zelf zou zijn?

Je zou hier rekening mee hebben kunnen houden met het koppelen van jullie eigen duiven!

Het mooiste zou zijn als jullie duiven nu ook op eieren zouden zitten!!!???

Komt het nu niet meer uit?

Geen probleem!

Dit aanbod geld voor de gehele periode dat mijn kweekduiven bij elkaar zitten.

Dus mochten jullie jongen verliezen, wat wij natuurlijk niet hopen, dan kunnen jullie nog altijd bij mij terecht!!!!

SERVICE !!! OF NIET DAN ???

Dit is trouwens wel het laatste jaar dat ik dit doe!!!

En dan ook alleen maar voor de bij mij bekende liefhebbers!!!